Παρά τη ραστώνη του που επικρατεί τους καλοκαιρινούς μήνες, η οποία και μειώνει το πολιτικό θερμόμετρο και την πολιτική αντιπαράθεση, τα βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας δεν κάνουν διακοπές και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους Έλληνες πολίτες.
Προσαρμοσμένα στην καλοκαιρινή τους εκδοχή, ακρίβεια και υγεία αναδείχθηκαν ως τα δύο σημαντικότερα ζητήματα, στα οποία η κυβέρνηση, εδώ και 5 χρόνια δεν κατάφερε να δώσει αποτελεσματικές λύσεις. Στον τομέα της ακρίβειας και του ανυπόφορου κόστους ζωής, η αδυναμία της πλειοψηφίας των Ελλήνων να απολαύσουν μερικές μέρες ξεκούρασης αποτελεί μία οδυνηρή πραγματικότητα. Σύμφωνα με έρευνες ένας στους δύο Έλληνες δεν θα κάνει διακοπές αυτό το καλοκαίρι ενώ την ίδια το 70% των Ελλήνων έχει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς απόθεμα λιγότερο των 1000 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της οικονομικής ένδειας στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία της κοινωνίας. Η ασυδοσία της αγοράς σε συνδυασμό με την έλλειψη κρατικών παρεμβάσεων δημιουργεί ολιγοπωλιακές συνθήκες στους περισσότερους τομείς της οικονομίας και δυσθεώρητα κέρδη για τα οικονομικά συμφέροντα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα και αυτό το καλοκαίρι οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Ένα ζήτημα που δεν προέκυψε χθες, ούτε και αποτελεί μία «εισερχόμενη από το εξωτερικό κρίση», όπως πολύ συχνά επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις αβλεψίες της. Στη χώρα μας τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι 60% πιο ακριβά σε σύγκριση με αντίστοιχες διαδρομές σε χώρες της Σκανδιναβίας. Επιβολή του ανταγωνισμού, αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα σε συνδυασμό με κρατικές παρεμβάσεις αποτελούν τα εργαλεία με τα οποία αντιμετωπίζει μια φιλολαϊκή κυβέρνηση τις στρεβλώσεις σε ένα τομέα της αγοράς. Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση, δια στόματος της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, θεωρεί προνομιούχους όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν με κάποιο πλοίο στις νησιωτικές περιοχές της χώρες.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον τομέα της υγείας στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας των νησιωτικών περιοχών. Η δυσανάλογη επιβάρυνση σε σχέση με το χειμώνα σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, στο οποίο το υπάρχον προσωπικό αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Το αγαθό της υγείας τίθεται υπό διακινδύνευση και στην κυβέρνηση κυριαρχεί η έλλειψη βούλησης για την επίλυση των προβλημάτων στο ΕΣΥ. Άμεση προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η δημιουργία ενός ελκυστικότερους εργασιακού περιβάλλοντος, σε επίπεδο στελέχωσης, υποδομών και οικονομικών απολαβών, ώστε νέοι γιατροί να προτιμούν το ΕΣΥ αντί για νοσοκομεία του εξωτερικού ή την ιδιωτική υγεία. Μέχρι τότε, η χώρα μας θα παραμένει δεύτερη στον πίνακα με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία στην ΕΕ, διεκδικώντας την πρωτιά προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας. Μεγάλη χαμένη και πάλι η πλειοψηφία των Ελλήνων που πληρώνει τεράστια ποσά από το εισόδημα της για αναγκαίες παροχές υγείας. Η επίσκεψη του αρμόδιου Υπουργού σε νησιωτικές περιοχές τις προηγούμενες ημέρες ήταν ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατεί και την αδυναμία του να δώσει πειστικές απαντήσεις για την σκόπιμη απαξίωση του ΕΣΥ.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει χάσει το στοίχημα της αντιμετώπισης των βασικών προβλημάτων της χώρας. Κανείς δεν περιμένει από αυτή την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική κατεύθυνση. Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας γνωρίζει ότι η υποβάθμιση του βιοτικού της επιπέδου είναι έργο της Νέας Δημοκρατίας. Και ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω.
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “Απογευματινή” στις 10.08.