Η πανδημία του κορωνοϊού και η ενεργειακή κρίση, την οποία πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέτρεψαν άρδην τις διεθνείς και τις εθνικές προτεραιότητες, αλλά και τους οικογενειακούς και ατομικούς προγραμματισμούς για εκατομμύρια πολίτες.
Χωρίς τίποτα πλέον να αποτελεί θέσφατο ή δεδομένο, κρατικές οντότητες και κοινωνικές ομάδες άρχισαν σταδιακά να αναζητούν με ένταση εναλλακτικές μορφές οργάνωσης με γνώμονα την ανθεκτικότητα, αλλά και νέες πηγές αειφορίας. Έτσι, η αειφορική ανάπτυξη κατέστη ξαφνικά και για τους παραπάνω λόγους από παρίας, προτεραιότητα.
Παράλληλα, η επιλογή τόπου διαμονής και εργασίας περνά στην εποχή μετά την πανδημία από νέα φίλτρα για μεγάλη μερίδα πολιτών παγκοσμίως, οι οποίοι αναζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής, αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον, πρόσβαση σε αυθεντικές γεύσεις, αλλά και ένα χαμηλότερο κόστος ζωής. Συνολικά, 4,8 εκατομμύρια πολίτες ζουν ως ψηφιακοί νομάδες σήμερα, δουλεύοντας από απόσταση σε μητροπολιτικά κέντρα του πλανήτη και ταχέως αναπτυσσόμενα επαγγέλματα (όπως οι νέες τεχνολογίες), χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην καθημερινότητά τους.
Αναζητώντας τη… χαμένη ύπαιθρο, οι ψηφιακοί νομάδες συνιστούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης, η οποία συνδυάζει μοναδικά τον ορεινό όγκο, το θαλάσσιο μέτωπο, τις παραλίμνιες περιοχές, τον πρωτογενή τομέα και την ανερχόμενη τα τελευταία χρόνια μεταποίηση. Το φυσικό τοπίο, η άμεση πρόσβαση σε αεροπορικές και σιδηροδρομικές υποδομές, η σύνδεση στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφοράς και η ύπαρξη εμπορικών και επιβατικών λιμανιών στην ευρύτερη περιοχή δημιουργούν τις καλύτερες, δυνατές προϋποθέσεις για την προσέλκυση πολιτών από το… παγκόσμιο χωριό.
Συνεπώς, μέλημα όλων για την ανάπτυξη της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης πρέπει να αποτελέσει η κατανόηση των νέων διεθνών τάσεων, καθώς ακόμη και σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, υπάρχουν δυναμικές διέξοδοι για τόπους που διαθέτουν πλήθος αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Ας δούμε με σύγχρονη ματιά την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους ανθρώπους της, αλλά με δυναμικά εργαλεία και αναδυόμενες προοπτικές για την ανάκαμψή της. Οι ψηφιακοί νομάδες θα μπορούσαν να είναι μια ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση για την ολιστική σχεδίαση του μέλλοντος της περιοχής μας, αλλά και η έναρξη μιας νέας περιόδου, που θα στηρίζεται στη δημιουργικότητα, τις συνέργειες και την καινοτομία.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα grtimes.gr στις 21/01/2023.